Galerie Paol & Co Fine Art Maastricht

Transformatie van een voormalige kruidenierswinkel tot kunstgalerie

Locatie: Cortenstraat 11, Maastricht
Opdrachtgever: Galerie Paol & Co Fine Art
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen
Aannemer: Fin Interieurbouw, Maastricht
Uitvoering: 2005-2006
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

Midden in het historische centrum van Maastricht, vlak bij het Onze Lieve Vrouweplein, ligt op de hoek van de Sint Pietersstraat een voormalige kruidenier. Paol & Co, een agentschap voor 17e–20ste eeuwse kunst wilde op deze prachtige locatie een galerie / kunsthandel openen. De begane grond van het Rijksmonument was in de loop van de tijd verschillende keren verbouwd, waarbij de laatste verbouwing van de kruidenierswinkel in de 60er jaren had plaats gevonden, hetgeen in de architectuur zichtbaar was. Opgave was om deze bijzondere locatie met beperkte middelen te verbouwen en zo een uitstraling te verkrijgen die zowel bij de locatie, als bij de nieuwe gebruiker zou passen.

Door het introduceren van een voorruimte met een monumentale doorgang ontstond een route, vanaf de straat, ingeleid door de knik in het bestaande venster, naar de expositieruimte. Met het verdubbelen van de gevel aan de straat werd er de mogelijkheid gecreëerd om aan beide zijden in het raam schilderijen ten toon te stellen.

Tegelijkertijd werd de ruimte tussen de dubbele wand opbergruimte en werden de radiatoren uit het zicht gehouden. De gedekte kleuren van zowel het interieur als het exterieur zorgen dragen mee aan de totale uitstraling van de galerie.

Bekijk hier aanvullende info.