Gymzaal Adamshofstraat Rotterdam

Nieuwbouw gymzaal

Locatie: Adamshofstraat, Rotterdam
Opdrachtgever: Dienst Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam
Architect: Artesk van Royen Architecten
i.s.m. Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur
Ontwerp: Teske van Royen, Franz Ziegler
Projectleiding: Suzan Gelissen
Medewerkers: Nadine Nievergeld, Freek van Riet, Jasper Veldhuis
Aannemer: Aannemingsbedrijf W. Schipper BV
Ontwerp: 2017
Uitvoering: 2018
Oplevering: november 2018

 

Een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Rotterdam voor een gymzaal ter ondersteuning van het Lekker Fit! programma voor kinderen en jongeren tot 14 jaar.

Als internationale sportstad, zet de gemeente Rotterdam sport ook in voor maatschappelijke doeleinden. Daarbij is er extra aandacht voor de jeugd, ouderen en mindervaliden. Lekker Fit! is een gemeentelijk initiatief dat overgewicht en bewegingsarmoede onder kinderen en jongeren tegengaat. Om het nog makkelijker te maken voor de jeugd om te bewegen, versterkt de gemeente Rotterdam de relatie tussen sport en onderwijs. De locatie van de Gymzaal Adamshofstraat, op loopafstand van verschillende scholen in zowel Kralingen-West en Kralingen-Oost, is hiervoor ideaal.

In januari (2018) start de bouw van de Gymzaal Adamshofstraat in de Rotterdamse Lusthofbuurt. De gymzaal wordt op gebouwd op een sociale plek in de buurt, op het snijvlak van schoolplein en buurtplantsoen. Het ontwerp van de gymzaal vormt een nieuwe wand aan het pocketpark. Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur hebben opnieuw een robuuste gymzaal in baksteen ontworpen. Tijdens de ontwerpfase zijn de omwonenden nauw betrokken bij het (ontwerp)proces.

Het programma van het de gymzaal aan de Adamshofstraat omvat een gymzaal van minimaal 550 m² netto, ongeveer 650 m² bruto, waarbij de zaal zelf een afmeting heeft van maximaal 14 x 26 meter en een ‘vrije’ hoogte heeft van 7 meter. De overige ruimtes bestaan uit een berging, kleedruimten, wasruimten, docentenruimte, toiletten en een werkkast.

De Gymzaal Adamshofstraat is de tweede multifunctionele sportfaciliteit van Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst in Rotterdam. In september 2015 werd de gymzaal in de Tarwewijk opgeleverd.