Gymzaal Tarwewijk Rotterdam

Nieuwbouw gymzaal

Locatie: Zwarteswaalstraat Rotterdam
Opdrachtgever: Dienst Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam
Architect: Artesk van Royen Architecten
ism Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur
Ontwerp: Teske van Royen, Franz Ziegler
Projectleiding: Ralph Doggen
Medewerkers: Suzan Gelissen, Nadine Nievergeld, Freek van Riet
Grafische vormgeving: Reynoud Homan, Martijn de Wilde
Aannemer: Aannemingsbedrijf W. Schipper BV
Ontwerp: 2014
Uitvoering: 2015
Oplevering: September 2015


In september 2013 heeft de gemeente Rotterdam een open oproep gedaan om vijf architectenbureaus te selecteren voor een onderhandse aanbesteding voor het ontwerpen van een gymzaal aan de Hoogvlietstraat te Rotterdam. Deze selectie liep gelijk met een selectie voor het ontwerpen van een gymzaal aan de Slaghekstraat.
In de Tarwewijk, Charlois zijn te weinig sportvoorzieningen aanwezig. De capaciteit van de aanwezige gymzalen is onvoldoende. In het stedelijk Uitvoeringsprogramma Sport (UP Sport), gekoppeld aan het actieprogramma Rotterdam Lekker Fit!, is budget opgenomen voor uitbreidingen van de sportmogelijkheden door de bouw van een nieuwe gymzaal aan de Hoogvlietstraat.
Met deze oproep heeft de gemeente Rotterdam invulling gegeven aan doelstellingen uit de Architectuurnota ‘Architectuur als drijvende kracht voor de ontwikkeling van de stad’

Na de eerste selectie op basis van portfolio’s zijn vijf bureaus geselecteerd om een visie te geven op de opgave een gymzaal te ontwerpen.
De locatie van het project bevindt zich in de nabijheid van het monumentale schoolgebouw uit 1929, ontworpen door de architect A. Van der Steur. Op basis van een visie op de opgave en de samenwerking met de gemeente Rotterdam heeft de architectencombinatie Ziegler Branderhorst | Stedenbouw en Architectuur en Artesk van Royen Architecten de opdracht voor de nieuwbouw van de gymzaal in de Tarwewijk gewonnen. Het ontwerpteam werd gekozen vanwege haar zorgvuldige ontwerphouding ten aanzien van het rijksmonument.

Het ontwerp kenmerkt zich door een geleding in drie hoogtes. De basis is een doosvormig volume waarin zich de zaal en de gestapelde kleedruimtes bevinden. Naast het doosvormige volume staat een hogere schijf met, aan de parkzijde, in de as van de Zwartewaalstraat, de entree. Het lage volume, waarin bergingen zijn opgenomen, vormt de overgang naar het ommuurde speelplein van de bestaande school. Vanuit de gymzaal, kijkend door de ramen in de opgaande wand van de gymzaal aan de oostzijde, is het silhouet van de de school waarneembaar. De lage bergingenstrook die loopt tot aan de Blankenburgstraat vormt samen met een klein gekapt gebouwtje op de hoek van het schoolplein een poort tot het entreegebied van de school.
Kenmerkend voor het ontwerp is dat er met weinig materialen en een rijke detaillering van een relatief gesloten gebouw toch een sprekend, sculpturaal gebouw is gemaakt. Het gelede volume wordt volledig gemetseld in een lichte gemêleerde metselsteen.
De gymzaal is aan de schoolzijde expressief, met diepliggende ramen. De ramen vormen ritmes in de gevel die refereren naar de monumentale school. Aan de gymzaal zal een gemetselde bank komen waarop ouders op hun kinderen kunnen wachten bij het uitgaan van de school. Het interieur van de entree en de gymzaal zijn bekleed met houten panelen.
De kinderen van de omliggende scholen zullen in een workshop een naam voor deze gymzaal kiezen. In samenwerking met grafisch ontwerper Reynoud Homan wordt deze naam op twee gevels vorm gegeven.

Bekijk hier aanvullende info.