Hoevewoningen Bemelen

Gewonnen prijsvraag voor 5 starterswoningen in Bemelen

Opdrachtgever: G&D Projectmanagement, Mheer
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen, Roel Slabbers
In samenwerking met: Ingenieurshuis Schijns, Maastricht
Ontwerp: 2010
Uitvoering: 2012–heden

Aan de rand van Bemelen, is de uitbreidingslocatie De Steeg gepland.

De entree van deze wijk zal worden gevormd door een hoeve-vormige complex met vijf starterswoningen.

Bij de opgave om tot een ontwerp voor vijf geschakelde woningen in een hoevevorm te komen is uitgegaan van de bestaande typologie van de gesloten boerenhoeve. Een woon programma is echter anders dan dat van de pragmatische boerenhoeve. Referenties van gezamenlijk wonen rond een hof vind je eerder in de typologie van het klooster of het Begijnhof. In de 60-er jaren van de vorige eeuw is dit type woning door Scandinavische architecten als Alvar Aalto, Jorn Utzon, Arne Jacobsen verder uitgewerkt. Gemeenschappelijk kenmerk voor al het wonen rond een hof is de bijzondere atmosfeer die er ontstaat in het binnenhof.

De nieuwe woonhoeve is gebaseerd op herkenbare, formele karakteristieke van de traditionele gesloten hoeve boerderij (als woning, stallen,  schuren, poort, schop) maar herbergt andere functies en is ook anders ontstaan, niet organisch gegroeid. Ook het gegeven van vijf verschillende woningen met ieder hun private tuin aan de buitenzijde van het complex, vraagt om een eigen benadering.

Bij het ontwerp voor de woningen van hoeve De Steeg is gezocht naar een hedendaagse interpretatie van herkenbare kenmerken van het traditionele wonen rond een hof.

Het complex bestaat uit twee evenwijdige volumes loodrecht op de straat. De kap is asymmetrisch, laag aan de binnenzijde en hoog aan de buitenzijde. Deze vorm, veel voorkomend in het straatbeeld van Zuid Limburg, versterkt de kenmerken van de locatie; intiem aan het hof, hoog aan de buitenzijde, zodat zoveel mogelijk uitzicht naar het omliggende land mogelijk is. De twee volumes zijn, evenwijdig aan de straat, verbonden door een volume met een dakvlak evenwijdig aan de straat, met onder het doorlopende dak, een doorgang naar het binnenhof. Ook dit straatbeeld is heel herkenbaar in Zuid Limburg.

Alle entrees van de woningen liggen aan het binnenhof. Het dak steekt over, zodat er een ommegang ontstaat, waarbij je droog en ongehinderd door eventuele auto’s je woning kan bereiken. De woningen zelf zijn voornamelijk op de tuin gericht.