Kantoor spoorweglaan Maastricht

Transformatie kantoor spoorweglaan

Opdrachtgever: Haiku Tech Europe BV
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen
Aannemer: Guide Lardenois, Laro Bouw
Uitvoering: 2011-2012
Fotografie: Anja Schlamann, Artesk van Royen Architecten

 

Het karakteristieke woonhuis aan de Spoorweglaan in Maastricht is een gemeentelijk monument. De woning met een lijstgevel in eclectistische stijl is gebouwd in 1911. De woning is in de jaren 60 vanbinnen verbouwd tot kantoorpand waarbij er authentieke details verborgen of zelfs verloren zijn gegaan. Deze hebben plaats moeten maken voor systeemplafonds, tl-verlichting, een schuifpui op de begane grond, standaard deuren en vloerbedekking.

De nieuwe eigenaar en opdrachtgever Haiku Tech Europe BV heeft gevraagd het kantoorpand te transformeren, waarbij het uitgangspunt was de oorspronkelijke details en structuur te restaureren of te reconstrueren. Bij deze transformatie heeft Artesk van Royen Architecten tevens een specifiek kleurenontwerp gemaakt.

Bestaande elementen die tijdens de sloop zijn aangetroffen zijn zoveel mogelijk gehandhaafd of hergebruikt zoals bijvoorbeeld verborgen vloeren en paneeldeuren. Ook de schuifpui aan de achterzijde van het pand is opnieuw ontworpen zodat het meer past bij het algehele karakter. Bij de verbouwing van het kantoorpand is gezocht naar een balans tussen uitgesproken kleuren en authentieke details.