Katshuis Terneuzen

Woonproject 'katshuis' katspolderlaan

Opdrachtgever: Stichting Philadelphia Zorg, Nunspeet
Philadelphia Zorg Zuidwest, Dordrecht
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen
Technisch advies: Ingenieurshuis Schijns, Maastricht
Aannemer: Bouwbedrijf Goossen B.V., Walsoorden
Constructie: Castermans Engineers, Gronsveld
Uitvoering: 2005-2010
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

In de Katspolder, nu een buitenwijk van Terneuzen, is het Katshuis gelegen.
De Katspolder, een polder ten westen van de Otheensche Kreek- een zijarm van de Westerschelde- werd in 1613 ingedijkt door Jan Peeter van Cats.
De polder is in de zestiger jaren bebouwd en oogt groen door een weids opgezette verkaveling; de nabijheid van de Otheensche Kreek is goed voelbaar is.

De wijk bestaat uit een combinatie van hoogbouw, laagbouw en vrijstaande villa’s. Precies op de overgang tussen de hoogbouw en de laagbouw is het Katshuis gelegen. Het Katshuis is een locatie van Stichting Philadelphia Zorg waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en begeleiding krijgen. Een bestaande villa/praktijkwoning moest worden uitgebreid met een drielaagse nieuwbouw, zodat er uiteindelijk 19 cliënten kunnen gaan wonen.

In de bestaande villa zijn 6 bewoners ondergebracht met ieder een eigen kamer en een gezamenlijke woonkamer. De nieuwbouw herbergt een tweede woongroep voor zes cliënten en 8 woonstudio’s voor cliënten die zelfstandig, met enige begeleiding, kunnen wonen. Eén van de woonstudio’s is in gebruik als gemeenschappelijke ruimte.

Opgave was om een drielaags volume naast de bestaande villa te ontwerpen. Dit nieuwe volume is opgevat als een overgangsvolume tussen de vijflaagse hoogbouw en de laagbouw. Het volume is zodanig georiënteerd dat het optimaal op de groenstrook is gericht en zowel aansluit bij de strakke strenge hoogbouw, als bij de kleinschalige laagbouw.
Het nieuwe volume bestaat uit twee smalle, hoge volumes, die ten opzichte van elkaar verschuiven. Hierdoor ontstaat er een rank beeld, wat met name aan de oostzijde herkenbaar is. In elk van de volumes zitten twee woonstudio’s, die eenzelfde plattegrond hebben, maar door de verschuiving van de volumes en de oriëntatie anders worden ervaren.

De gevel is ontworpen in een grijze gemêleerde, ingetogen baksteen, die zich qua tonaliteit aanpast aan de omliggende bebouwing en tegelijkertijd het specifieke Zeeuwse licht weerspiegelt.
De openingen in de gevel zijn afgeleiden van het vierkant, gemodelleerd en uitgebreid naar functie en in een evenwichtige verhouding in de gevel geplaatst. Een doorlopende pergola verbindt de villa met de nieuwbouw.

Bekijk hier aanvullende info.