Privébibliotheek Amersfoort

Transformatie en restauratie van een monumentaal woonhuis

Locatie: Amersfoort
Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Suzan Gelissen
Constructie: Triops Advies B.V., Huissen
Aannemer: Jurriëns, Utrecht
Uitvoering: 2014-2018
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

Woningbouwvereniging Frisia gaf in 1920 architect A.H. van Wamelen de opdracht tot het ontwerpen van een woonensemble met 49 middenstandswoningen.
De bestaande woningen zijn klein, hebben een nagenoeg vierkante plattegrond (7,6 x7,0 m) en verlenen hun ruimtelijkheid aan de meanderende hal. De gang is in de beide bouwlagen diagonaal op de verschillende ruimten geplaatst, waardoor op ingenieuze wijze een zeer compacte plattegrond is gerealiseerd.

De meanderende hal en de doorlopende schilderijlijst zijn het uitgangspunt geweest voor de transformatie van woonhuis naar privébibliotheek. Door de vloer in de lijn van de bestaande structuur te openen is er een vide ontstaan die een ruimtelijke connectie tussen de begane grond en eerste verdieping vormt. De boekenkasten vormen een verticaal element, dat beide verdiepingen verbindt.

Het hekwerk, de boekenkasten en de haard zijn tot in detail ontworpen en uitgevoerd. De tonaliteit van het interieur benadrukt de privébibliotheek als oord van stilte en inspiratie.

De verbinding tussen de woning en de bibliotheek vindt plaats op de verdieping boven de overwelfde doorgang. De bibliotheek wordt voortgezet op zolder. De kleine, maar monumentale schuur in de tuin is gereconstrueerd naar de originele situatie.