Stadswoning Utrecht

Transformatie van een monumentale stadswoning

Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen
Aannemer : Jurriƫns Monumenten Onderhoud
Uitvoering: 2003-2005
Fotografie: Paulien de Gaaij, Utrecht

De monumentale stadswoning uit het einde van de 19de eeuw ligt in het centrum van Utrecht.

De woning heeft nog vele originele details, echter de en suite deuren ontbraken waardoor binnen de woning een naar verhouding te grote woonkamer was ontstaan, met name in relatie tot de kleine bestaande keuken in het verlengde van de entree.

Er is gekozen voor een radicale oplossing, waarbij de vloer van het voorste gedeelte van de woonkamer omhoog is gebracht. De bestaande kolenkelder kreeg op deze manier een acceptabele hoogte en is getransformeerd tot keuken. De nieuwe insteek verdieping functioneert als opkamer. De voormalige achterkamer, als overgang tussen de keuken in het souterrain en de opkamer, is nu de eetkamer, het centrum van het wonen.

De ingrepen zijn bewust los van de bestaande structuur gehouden zodat ze afleesbaar zijn.

Bekijk hier aanvullende info.