Villa Midden Nederland

Transformatie villa

Locatie: Midden Nederland
Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen
Tuinarchitect: Copijn, Utrecht
Aannemer: Poot BV, Vianen
Uitvoering: 2000-2002
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

De landelijke villa uit de dertiger jaren is gelegen in een bosrijke villawijk. In de loop van de tijd is de villa zodanig verbouwd, dat de oorspronkelijke sfeer verloren is gegaan.

De vraag voor een uitbreiding aan de achterzijde van de woning heeft geleid tot een volledige herstructurering van de villa en de situering van de villa in de tuin.

Villa
In de woning is openheid en licht gebracht. Er is daarbij gezocht naar een evenwicht tussen het aanbrengen van nieuwe architectonische elementen en het terugbrengen van delen in de authentieke staat van het huis.

Op de begane grond zijn twee routes ontstaan, die ieder door de centrale eetkamer leiden. Door het verbinden van deze ruimtes, langs een ruimte – as in de lengterichting van het huis, is er een enfillade ontstaan.

Het trappenhuis en de entreehal zijn opengebroken en vernieuwd. Hiermee is er een verticale openheid gecreëerd.

Tuin
Een belangrijke ingreep is het verwijderen van de garage. Hierdoor is de villa losgekomen van de tuinmuur en weer een vrijstaande villa geworden. Een nieuw volume, gesitueerd ten zuid oosten van de voormalige garage, vormt een buitenverblijf, een tuinhuis naast de villa. Door de situering van het tuinhuis zijn er  rond het huis een aantal nieuwe buitenruimten, met ieder een eigen identiteit, ontstaan. De tuin aan de achterzijde wordt door het samenspel tussen het  tuinhuis en de bestaande villa een begrensde buitenruimte, waar op elk moment van de dag een beschutte plek kan worden opgezocht.

In eerste instantie zal het tuinhuis gebruikt gaan worden als garage en tuinkamer, later zal het tuinhuis de functie van gastenverblijf krijgen.

Door de ingrijpende verandering die deze villa heeft ondergaan is er een harmonieuze eenheid ontstaan tussen oud en nieuw, tussen binnen en buiten en tussen de diversen materialen. De verschillende nieuwe ruimten die er zijn ontstaan, zowel binnen als buiten maken het geheel tot een duidelijke eenheid.

Bekijk hier aanvullende info.