Woonhuis Jean Huysmans Maastricht

Restauratie woonhuis van architect Jean Huysmans, Maastricht

Locatie: Plateauweg 1, Maastricht
Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen, Hanne Rekkers
Bouwtechnisch advies: Ingenieurshuis Schijns, Maastricht
Aannemer : In eigen beheer
Uitvoering: 2007-2008
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

Aan de voet van de Sint Pietersberg staat dit bijzondere woonhuis, in 1953 ontworpen door de Maastrichtse architect Jean Huysmans, in opdracht van de heer Aalfers. Opdracht was het huis, dat nagenoeg in zijn oorspronkelijke staat was te restaureren en aan te passen aan de wensen van de huidige tijd.

De architectuur van Huysmans voor dit ontwerp is niet eenvoudig te duiden. Het is een eigenzinnig huis, zowel vanwege zijn ligging, als vanwege de in eerste instantie gesloten indruk die het geeft. De tijdsgeest van de wederopbouwarchitectuur is duidelijk af te lezen. Ondanks de romantische uitstraling van het woonhuis, is het ontwerp pragmatisch. De functionele opzet van het woonhuis, waarbij de positionering van de openingen in de gevel te lezen zijn als ‘form follows function’, vormen uiteindelijk tezamen een heel doordacht, op subtiele wijze vormgegeven, nagenoeg symmetrische gevel, die eigenlijk ook weer asymmetrisch is.

Een grondig historisch en architectonisch onderzoek dienden als uitgangspunt voor de restauratie en verbouwing van dit bijzondere pand. Het woonhuis is zowel in zijn oorspronkelijke staat als in de gerestaureerde staat fotografisch gedocumenteerd.

Bij het ontwikkelen van de restauratie is getracht de vrij oorspronkelijke staat waarin het woonhuis zich bevond, waar mogelijk te behouden en zorgvuldig te restaureren.

Nieuwe interventies zijn zodanig vormgegeven, dat ze op de bestaande structuur van het oorspronkelijke ontwerp aansluiten, maar eveneens aan de woonwensen van de nieuwe bewoners voldoen.

Vanaf zomer 2008 wordt ‘woonhuis Aalfers’ bewoond door zijn nieuwe bewoners.

Bekijk hier aanvullende info.