Woonhuis Berg en Dal

Herbouw woonhuis

Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Nadine Nievergeld
Medewerkers: Suzan Gelissen
Technisch advies, bouwbegeleiding: Van Elteren Architectenbureau
Klimaatadvies: Climatic Design Consult, Nijmegen
Constructie: Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Ontwerp: 2013-2015
Uitvoering: 2014-2016
Fotografie: Anja Schlamann, Artesk van Royen Architecten

Aan het Klappeijenpad, op de stuwwal van Groesbeek, aan de rand van het bos, staan een vijftal voormalige arbeiders-, tuinderswoningen, die allen in de loop van de tijd zijn uitgebreid met verschillende aanbouwen en bijgebouwen.

Eén van die woningen wordt vervangen door een nieuwbouw woning.

De woning bestaat, evenals de bestaande aangrenzende woningen, uit een hoofdhuis met een aantal bijgebouwen. Deze liggen gegroepeerd rond binnenhof.  De woning is laag en kleinschalig naar het Klappeijenpad, zoekt daarbij aansluiting met de overige woningen, maar opent zich naar het hof en naar de achterliggende natuur.

De woning is ecologisch ontworpen, waarbij er een gezond, biologisch en stralingsarm binnenmilieu wordt gecreëerd. In het ontwerp zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen, als hout, baksteen en vlas isolatie toegepast en is het gebruik van staal en kunststoffen zo beperkt mogelijk gehouden.