Woonhuis Eben Emael

Transformatie en uitbreiding woonhuis

Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Wytske van der Veen
Aannemer: Simon Concept, Jeroen Brosky
Uitvoering: 2012-2014
Fotografie: Anja Schlamann, Artesk van Royen Architecten

In het Jekerdal, even ten zuiden van Maastricht ligt het Waalse dorp Eben Emael. De rivier de Jeker heeft zich in de afgelopen duizenden jaren diep in het Haspengouwse plateau ingesneden. Evenwijdig aan de Jeker, ligt de Rue du Vieux Moulin. Het woonhuis dateert uit het begin van de 19e eeuw en kijkt aan de achterzijde uit op de Jeker. Het pand ligt op een smal perceel, met aan beide zijden een wachtgevel een typische setting voor deze streek. Typisch ook is de ligging van het woonhuis tegen de heuvel op. De entree aan de straat ligt hoger aan dan de tuin. In de bestaande situatie is van die ligging weinig gebruik gemaakt, je kijkt op de tuin, maar woont niet aan de tuin.

De uitbreiding aan de achterzijde bestaat uit een kubusvormig volume over drie verdiepingen, dat zich om de bestaande woning heen plooit. Op de verdieping, waar je de woning binnenkomt, ontstaat een opeenvolging van ruimten, met een vergezicht naar de Jeker. De tuin is bereikbaar via het hoger gelegen balkon en via de nieuwe tuinkamer op het niveau van de tuin.

De materialisatie van de gevel bestaat uit Larikshouten delen, met een verticale belijning. Het hout is gebeitst in een grijs-groene kleur, die met de verschillende weersomstandigheden mee kleurt. De uitbreiding heeft een ecologische grondslag. Het gebruik van materialen zoals duurzaam gecertificeerd hout en leemstuc, maar ook hergebruik van materialen en het verminderen van het cement zijn voorbeelden hiervan.

Homify heeft ook een artikel geplaatst over dit ontwerp. Inmiddels is er ook een publicatie in het Engels geplaatst.

Bekijk hier aanvullende info.