Woonhuis Gronsveld

Uitbreiding woonhuis

Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen
Medewerker: Hein Smedts
Constructie: Castermans Engineers, Berg en Terblijt
Aannemer: Simon Concept, Bassenge
Uitvoering: 2002-2005
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

Een eenvoudige woning aan de Gloriet in Gronsveld, gebouwd in de jaren ‘70 van de vorige eeuw en gesitueerd in een uitbreidingswijk vlak achter de Rijksweg van het dorp Gronsveld. De kwaliteit van de woning is gelegen aan de achterzijde van de woning, de grote tuin die grenst aan de tuinen van de historische bebouwing van de dorpskern.

De bewoners wilde al geruime tijd hun huis meer richten op de tuin, zodat deze het hele jaar door zoveel mogelijk ervaren en gebruikt kan worden.

De ingreep bestond erin de bestaande bijgebouwen aan de zij- en tuinkant te slopen en daar een nieuwe woonruimte te situeren. De ruimte, die wordt gebruikt als leefkeuken, is ontworpen als een paviljoen, dat zich opent naar de tuin toe. De relatie tussen de bestaande woning, de uitbreiding en de tuin is gerealiseerd door zichtlijnen en circulatiezones.

Een rij kolommen begeleidt de route vanuit de bestaande woning via het overdekte terras naar de tuin en werkt tegelijkertijd als een beschermend scherm voor de open tuingevel. Zo zijn er buitenruimten ontstaan die, doordat ze overdekt zijn, een relatie aangaan met zowel de paviljoenachtige keuken als met de tuin. Deze ruimten vormen een tussenruimte die de tuin de woonkeuken intrekt, maar de woonkeuken tegelijkertijd een bescherming naar de buiten toe geeft.

De bestaande woning, een pretentieloze baksteen woning, vraagt om een uitgesproken uitbreiding die de kwaliteiten van het achtergebied benadrukken.

Aangezien de opgave was de relatie met de tuin te versterken en het bestaande huis meer allure te geven, is hier gekozen voor het materiaal hout. De totale uitbreiding is in merantihout uitgevoerd, behandeld met een okergrijze olympicstain.

De leefkeuken is zo licht mogelijk gehouden, ondanks dat deze door overdekte buitenruimten is omringd.

De doorlopende liggers, die zowel het dak van de woonkeuken, als het dak van de overdekte corridor en het terras dragen maken het geheel tot een eenheid. De houten, fragiele kolommen vormen een tweede huid om de woonkeuken heen, transparant maar toch beschermend. De verfijnde manier waarop de balken op de kolommen rusten zijn wezenlijk voor het ontwerp en de uitvoering van deze uitbreiding. De uitbreiding is ontworpen en uitgevoerd als een groot meubel in de achtertuin. Het verbindt en ordent de achterkant van het bestaande woonhuis en geeft op vele gebieden een extra kwaliteit aan het bewonen van de woning en de tuin.

Bekijk hier aanvullende info.