Woonhuis Wycker Grachtstraat Maastricht

Uitbreiding van een monumentaal woonhuis

Opdrachtgever: Privaat
Architect: Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Nadine Nievergeld
Constructie: Castermans Engineers, Gronsveld
Aannemer: SDF Works, Maastricht
Uitvoering: 2016-2018
Fotografie: Anja Schlamann, Köln

Het woonhuis in Wyck was in de zeventiende eeuw onderdeel van het kloostercomplex van de Annunciaten en fungeerde als entreegebouw. In 1796 werd het kloostercomplex opgeheven. Het gehele complex werd gesloopt met uitzondering van het entreegebouw, dat werd omgebouwd naar twee woonhuizen. De voorgevel werd omstreeks 1880 voorzien van decoratief stucwerk, waardoor er aan de straatzijde niets meer zichtbaar was van de oorspronkelijke 17e-eeuwse bebouwing. Aan de achtergevel is de oorspronkelijke 17e-eeuwse bebouwing nog goed zichtbaar.

Het woonhuis heeft een driebeukige structuur, bestaande uit een middengang met aan twee zijden een kamer. In het verlengde van de gang bevindt zich de trappentoren. In de loop van de jaren hebben er verschillende verbouwingen plaatsgevonden. In de toekomst zal het buurhuis gesloopt worden en zal er een doorbraak komen door het bouwblok waarvan het woonhuis een onderdeel is. Dit betekent dat de zijgevel aan een steeg komt te liggen.

De vraag was om aan de achterzijde een uitbreiding in de tuin te maken, zodanig dat in de toekomst, als de tuin aan de steeg komt te liggen, de tuin omsloten zou worden. In het verlengde van de keuken is een tuinkamer gerealiseerd, die zich volledig opent naar de omsloten tuin. Er is daarbij met respect met de historische trappentoren om gegaan, die in deze constellatie zowel vanuit binnen, als vanuit buiten is te ervaren.

De uitbreiding is, zoals de opdrachtgevers het omschrijven:
“Een ontroerend mooie en poëtische vertaling van een aanbouw in een in essentie krachtig gebouw.”

Bekijk hier aanvullende info.